26.10.11

Mūžizglītības programma Grundtvig

Vispirms, paldies Katei par to, ka es uzzināju, ka ir tāda Eiropas Mūžizglītības programma Grundtvig. Par to, kas tas tāds ir un, ko ar to vari darīt Tu, tūlīt arī pastāstīšu...

Eiropas mērogā mūžizglītības jomas sektors pamatā iedalās 4 grupās:

Comenius

Skolas izglītība     

Leonardo da Vinci

Profesionālā izglītība

Erasmus

Augstākā izglītība

Grundtvig

Pieaugušo   izglītība


Grundtvig darbnīcas – iespēja jebkuram pieaugušam no 18 gadu vecuma piedalīties mācību pasākumos un semināros (darbnīcās) 1 reizi 3 gados, kas notiek kādā citā Mūžizglītības programmas dalībvalstī. Grundtvig darbnīcās piedalās dalībnieki no vairākām valstīm, lai kopā gūtu jaunu izglītības pieredzi.

Viss, kas nepieciešams, lai piedalītos ir vēlme un interese apgūt ko jaunu, kā arī satikt daudz jaunus cilvēkus starp-kultūru dialogā. Vislabākais ir tas, ka tas viss ir sponsorēts - ceļa izdevumi, uzturēšanās un ēšana nodrošināta. Katrai darbnīcai atšķiras tēma un mērķauditorija, kā arī nosacījumi, kas būtu nepieciešami, lai sekmīgi varētu piedalīties darbnīcā (man tēma bija māksla & jaunās tehnoloģijas, Francijā 2011. g. maijā, bet par to sīkāk nākamajā rakstā). Tad, kad izvēlēta valsts un darbnīca, jāsazinās ar kontaktpersonu (vismaz 3 mēnešus pirms darbnīcas sākuma), kurai pāris teikumos (e-pasta vēstulē) jāizklāsta kas Tu esi un , ka vēlies piedalīties. Gadās arī, ka neatbild, vai atbildi ilgi jāgaida, tad nesatraucamies un sūtam tik nākamajam, kamēr saņem pozitīvu atbildi un pieteikuma anketu aizpildīšanai (aplication form), kur aizpilda ziņas par sevi, nodarbošanos un motivāciju (pāris vārdos) kāpēc vēlies piedalīties.
Pieteikuma anketas arī katrai darbnīcai atšķirsies ar nelielām detaļām, kā arī dažām būs specifiskākas prasības attiecība uz vecumu (ir senioriem atsevišķas darbnīcas), valodu zināšanām vai profesionālām iemaņām (piem., dator zināšanas, dejošana, intereses vispārīgi). Piedalīties var šādā projektā 1 reizi katros 3 gados, tāpēc pieteikties var vairākās darbnīcās, bet, ja Tevi apstiprina vairākās vienlaicīgi, slēgt sadarbības līgumu (tas pats aplication form, ko abpusēji paraksti Tu un organizācija, kas organizē darbnīcu) var tikai ar vienu no tām. Tad, kad pieteikuma anketu būsi aizpildījis un parakstījis, sūti pa pastu uz organizācijas adresi, kur savukārt to parakstīs un apzīmogos arī organizācija un atsūtīs Tev atpakaļ pa pastu. Pēdējais, kas jādara ir viena  parakstītās pieteikuma veidlapas kopija jānosūta  Valsts izglītības attīstības aģentūrai (VIAA) pēc izvēles:
o   pa pastu, adrese Valsts izglītības attīstības aģentūra Vaļņu ielā 1, Rīgā, LV-1050
 
Tāpēc, neslinko un beidz lauzties kā tāda jauna meita pie ezera (sens latviešu sakāmvārds) un labāk aizbrauc apskatīt Eiropu, iepazīt jaunus, lieliskus cilvēkus un iemācies ko jaunu!

 Kopsavilkums.
  • Katrā darbnīcā piedalās 10 – 20 dalībnieku;
  • darbnīcas ilgums 5 – 10 dienas;
  • darbnīcu tēmas var būt dažādas: māksla, kultūra, valodas, zinātne, ekoloģija, pilsonība, starpkultūru dialogs u.c.
Darbnīcu dalībniekiem un organizētājiem jābūt reģistrētiem kādā no:
  • Eiropas Savienības 27 dalībvalstīm;
  • Eiropas Brīvās tirdzniecības asociācijas un Eiropas Ekonomiskās zonas valstīm: Islandē, Lihtenšteinā, Norvēģijā un Šveicē;
  • Eiropas Savienības kandidātvalstīm: Turcijā, Horvātijā.

Lai pieteiktos dalībai darbnīcā:

  • jāsazinās ar darbnīcas organizētājiem (kontaktinformācija norādīta Grundtvig darbnīcu katalogā);
  • jāaizpilda organizatoru atsūtītā pieteikumu veidlapa;
  • pieteikuma veidlapas oriģināls jānosūta pa pastu darbnīcu organizatoriem;
  • pieteikuma veidlapas kopija jānosūta valsts, kurā notiek darbnīca, Nacionālajai aģentūrai un Valsts izglītības attīstības aģentūrai.

No comments:

Post a Comment